Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ(είναι μόνο η Ελλάδα σε κρίση κατά τα άλλα)

ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ(είναι μόνο η Ελλάδα σε κρίση κατά τα άλλα)
Πονοκέφαλος στην ευρωζώνη για τον… Mao της Ολλανδίας
Μετά την Ελλάδα έρχεται η σειρά της Ολλανδίας να «τρομάξει» την Ευρώπη. Το φάσμα ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κινήματος, που διεκδικεί την εξουσία, έφυγε από τη σκιά της Ακρόπολης και μετακόμισε στα κανάλια του Ρότερνταμ! Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του 50χρονου Emile Roemer να μην κατακτήσει την 1η θέση στις εκλογές της μεθεπόμενης Τετάρτης 12/09, ακόμη όμως κι αν κόψει 2ο το νήμα θα αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες σε μια χώρα του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, απολύτως ταυτισμένη με το γερμανικό όραμα. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Angela Merkel και τα ιερατεία Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, που βλέπουν το αριστερόστροφο κύμα ευρωαμφισβήτησης να εγκαθίσταται στα γερμανικά σύνορα, σκοτεινιάζοντας το όραμα μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης-εξπρές έως το τέλος του χρόνου. Η βιομηχανική Ολλανδία της προτεσταντικής ηθικής, της αξιολόγησης ΑΑΑ(μαζί με Γερμανία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο), του Maastricht, της Philips και της Ηοοgovens(υποτίθεται πως) δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των «τεμπέληδων του Νότου». Τότε, γιατί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις προηγείται με 20%-22% το πρώην… μαοϊκό SP, ένα κόμμα που υπόσχεται να θέσει σε δημοψήφισμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Merkel και ο αρχηγός του διακηρύσσει ότι «μόνο πάνω από το πτώμα του» θα πληρώσει η Ολλανδία τυχόν πρόστιμα που θα της επιβάλει η ΕΕ αν παραβεί τον «ιερό δημοσιονομικό κανόνα» του 3%; Και επιπλέον αντιπροτείνει στη θέση του Δημοσιονομικού Συμφώνου ένα άλλο ευρωπαϊκό σύμφωνο «Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής»;
«Προς τα αριστερά» «Η Ολλανδία γέρνει προς τα αριστερά», διαπίστωσε με δυσφορία ο «Economist». «Και αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να μην είναι και τόσο βολική στα σχέδια της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Η εκδίκηση του ευρωπαϊκού Ν σε όλο της το μεγαλείο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… Στις 23/04 ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, ο διαβόητος εχθρός του Ισλάμ και των μεταναστών, Geert Wilders, απέσυρε την υποστήριξή του από την τρικομματική κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με το διετές πακέτο περικοπών € 14 δις, που θα μειώσει το ολλανδικό έλλειμμα στο 3%. Καθώς οι Βρυξέλλες απείλησαν την Ολλανδία με κυρώσεις, ο υπηρεσιακός πλέον- πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κόμματος, των Φιλελευθέρων, Mark Rutte, εκμαίευσε στη Βουλή τη συμφωνία 5 κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων του «φιλοευρωπαϊκού τόξου»(ανάμεσά τους και οι Αριστεροί Οικολόγοι) για το επώδυνο πακέτο που διχάζει την ολλανδική κοινωνία. Περισσότερο και από την ψήφο στα αριστερά ή ακροδεξιά αντιευρωπαϊκά κόμματα της Ολλανδίας, το Βερολίνο πρέπει να προβληματίζει η ψυχική απομάκρυνση των Ολλανδών από το «ευρωπαϊκό όραμα». Δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Nipo, στις 22/06, έδειξε ότι μόνο το 58% εξ αυτών τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ, έναντι 76% τον Μάιο του 2010. Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η έρευνα του ινστιτούτου Maurice dHond, στις 26/08, σύμφωνα με την οποία το 48% των «Oranje» διαφωνεί με το επώδυνο για την κοινωνία πακέτο λιτότητας. «Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να πληρώνουμε για τη σωτηρία των Ν και ταυτόχρονα να υφιστάμεθα και εμείς περικοπές», είπε στο Reuters ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Tilburg, Marcel Bohers. Πράγματι, η απερχόμενη κυβέρνηση άρχισε ήδη να εφαρμόζει περικοπές στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, στην άμυνα, στην επιχορήγηση των τεχνών, η οποία βαίνει προς κατάργηση. Από το 2013 ξεκινά σταδιακά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, ενώ οι συντάξεις ψαλιδίζονται με κατάργηση διάφορων επιδομάτων.
Στεγαστικό πρόβλημα Μπορεί η Ολλανδία να μην πλήττεται από ανεργία επιπέδου Ελλάδας ή Ισπανίας(είναι της τάξης του 6,5%) αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει… στεγαστικό πρόβλημα. Το κανόνι της Lehman Brothers το 2008 και η μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη έριξαν κατά 15% τις τιμές των ακινήτων. Παράλληλα η «μαύρη τρύπα» των απλήρωτων στεγαστικών δανείων έφτασε πέρσι τα € 640 δις, που ισοδυναμούν με το 105% του ΑΕΠ! Πρόκειται για μια φούσκα ακινήτων ανάλογη με της Ισπανίας, δημιούργημα των ολλανδικών τραπεζών, που δάνειζαν στους πολίτες ποσά ως και δωδεκαπλάσια από το ετήσιο εισόδημά τους. Τώρα «λούζονται» τις διογκούμενες επισφάλειες, λόγω της ύφεσης και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ολλανδών, αρκετοί από τους οποίους αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις. Δεδομένου ότι αναμένεται και άλλη βουτιά στις τιμές των ακινήτων, οι ολλανδικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να καταγράψουν μεγάλες ζημιές, τις οποίες θα μπουν στον πειρασμό να μετακυλήσουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις. Επιπλέον η στεγαστική βόμβα υπέσκαψε τα θεμέλια των ολλανδικών δήμων, που παρασυρμένοι από τον πυρετό του real estate επένδυσαν δις σε αυτή τη φούσκα και σύντομα θα… ψάχνονται. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ING κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα «νέκρωση» της ολλανδικής αγοράς ακινήτων, αφού 2 στους 3 υποψήφιους αγοραστές το ξανασκέφτονται. Όπως επισήμαναν παράγοντες της κτηματαγοράς στην εφημερίδα «De Telegraaf», η αγοραστική απραξία είναι καρπός και της πολιτικής ανασφάλειας(ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της Αριστεράς) που θα προκαλέσει αναστάτωση στο φορολογικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, οι Σοσιαλιστές εξαγγέλλουν φορολογικό συντελεστή 65% για εισοδήματα των € 150.000, αύξηση των φόρων στις τράπεζες, κατάργηση των μπόνους στο χρηματοοικονομικό κλάδο, πλήρη κοινωνικοποίηση της Υγείας και ευνοϊκά μέτρα για τους χρεωμένους δανειολήπτες στεγαστικών.
Τα κόμματα των Ζώων, των… 50άρηδων, της Βίβλου και το pulman της κάνναβης ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ξεχωρίζει η διαμάχη για τους νομοθετικούς περιορισμούς που τέθηκαν στις πωλήσεις κάνναβης και μαριχουάνας σε αλλοδαπούς στα περίφημα coffee shops, με στόχο να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη διάδοση και εμπορία των ναρκωτικών. Το lobby των ιδιοκτητών 670 τέτοιων καταστημάτων σε όλη την Ολλανδία μίσθωσε ένα pulman που περιοδεύει ανά τη χώρα προπαγανδίζοντας υπέρ των «αντιαπαγορευτικών» κομμάτων(Σοσιαλιστές, Εργατικοί, Κόμμα των Ζώων). Το Κόμμα των Ζώων διεκδικεί και πάλι την είσοδό του στη Βουλή(έχει 2 βουλευτές) με αίτημα, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των… νυχτερινών πτήσεων. Στις εκλογές κατεβαίνει ακόμη το Κόμμα των 50άρηδων, αλλά και το κόμμα των χριστιανών φονταμενταλιστών SGP(2 έδρες στην απερχόμενη Βουλή), το οποίο έχει πρόγραμμά του τη… Βίβλο, ζητεί να μπει «λουκέτο» σε όλα τα καταστήματα την Κυριακή, να χαρακτηριστούν παράνομοι οι επισκέπτες οίκων ανοχής, να μην κατασκευαστούν άλλα τζαμιά στην Ολλανδία και να αποκλειστεί διά παντός η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου