Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

FRANCISCO MOROSINI(η καταστρεπτική του «βόλτα» στην Ελλάδα και η ιστορία του Ναυπλίου)

FRANCISCO MOROSINI(η καταστρεπτική του «βόλτα» στην Ελλάδα και η ιστορία του Ναυπλίου)
22/08/1686: Ο ενετός αρχιστράτηγος Francisco Morosini κυριεύει από τους Τούρκους το Ναύπλιο, μετά από μακρά πολιορκία.
Στην αρχαιότητα το Ναύπλιο ήταν γνωστό ως Ναυπλία. Κτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα, προστάτη του Ναυπλίου. Θεμελιωτής του Ναυπλίου(= ναυτική πόλη) φέρεται ο ομώνυμος μυθικός ήρωας, πατέρας του Παλαμήδη. Τη Μυκηναϊκή εποχή, η πόλη υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος με τείχος στο βράχο της Ακροναυπλίας, το οποίο αργότερα υπέπεσε σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε. Η πόλη του Ναυπλίου ήταν ανεξάρτητη, αλλά περιήλθε(περ. 600 π.Χ.) στην κυριαρχία του Άργους. Το Ναύπλιο εμφανίζεται σαν ηγεμονία από τον Μεσαίωνα, στη διάρκεια του οποίου γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Οι 1οι έχτισαν τα νεότερα τείχη της Ακροναυπλίας πάνω στα ίχνη της «Κυκλώπειας» οχύρωσης, ενώ στους Δ οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων και η προσθήκη των κάστρων σε Παλαμήδι και Μπούρτζι. Αποτελεί(1188) την πόλη-κάστρο του ηγεμόνα Θεόδωρου Σγουρού. Επί ηγεμονία Λέοντα Σγουρού, κατελήφθη(1247) από τον Γουλιέλμο Βιλλαρδουίνο Α΄, ο οποίος παρεχώρησε την πόλη μαζί με το Άργος στον Όθωνα de la Roche. Το Ναύπλιο κατελήφθη(1388) από τους βενετούς, τους Τούρκους(1540), ξανά από τους Βενετούς με τον Morozini(1686) και το κατέλαβαν ξανά(1715) οι Τούρκοι μέχρι το 1822, οπότε η πόλη απελευθερώθηκε από τον Νικηταρά. Ορίζεται(1823) η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης. Μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, γίνεται(1827) έδρα του Κυβερνήτη (Καποδίστριας) και πρωτεύουσα της Ελλάδος. Σ’ αυτό αποβιβάστηκε(1834) ο 1ος βασιλιάς της απελευθερωμένης χώρας, Όθωνας, που το διατήρησε για πρωτεύουσά του(ως 1834-μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αθήνα-). Η πόλη είναι γνωστή και από τις δίκες του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και τη φυλάκιση του γέρου του Μοριά στο Παλαμήδι(1834). Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε(27/09/1831) έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Το Ναύπλιο επαναστατεί(01/02/1852) κατά της βασιλείας του Όθωνα.
Ο Francisco Morozini και τα κανόνια του Δόγης της Βενετίας(1688-94), ο Francisco Morosini(1619-94) που καταγόταν από τον διάσημο Οίκο των Morozini(κατά μια εκδοχή το όνομα προέρχεται από το ελληνικό Μαυρογένης), συνέδεσε το όνομά του με τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης. Κατά την πολιορκία της Αθήνας(1687), ο  Morosini, επικεφαλής των βενετσιάνικων στρατευμάτων,  διέταξε τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Ιερό Βράχο ως μπαρουταποθήκη και ο Morosini παραβλέποντας την ανεκτίμητη αξία των μνημείων έδωσε την εντολή στα πυροβόλα του που είχαν στηθεί στο Λόφο των Μουσών για τον βομβαρδισμό(26/09/1687).  Μια «τυχαία βολή», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα προς την κυβέρνηση της Βενετίας, είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχτεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και, μαζί της, τμήμα του Παρθενώνα. Αυτόπτης μάρτυρας στην καταστροφή ήταν ο Σουηδός ναύαρχος Otto Wilhelm Königsmarck, ακόλουθος του οποίου θα έγραφε λίγο αργότερο πως «η εξοχότητά του απογοητεύτηκε όταν είδε την καταστροφή αυτού του όμορφου ναού που έστεκε επί 3.000 χρόνια». Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Morozini, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν(ενδεχομένως μετά από εντολή του στρατηγού τους) τμήμα από τη Δ πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς. Κατά τη διαδικασία και, προφανώς, λόγω κάποιων αδέξιων χειρισμών το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε.  Ο λόρδος Elgin θα «ολοκλήρωνε» το έργο που ξεκίνησαν οι Βενετσιάνοι(σχόλιο: καλύτερα ο Αλάριχος και οι Γότθοι) 110 χρόνια αργότερα.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
·         1684 Η Βενετία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία. Ο αρχιστράτηγος των βενετικών δυνάμεων Francisco Morosini καταλαμβάνει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό προκαλώντας εξέγερση των κατοίκων του Βάλτου και του Ξηρόμερου. Στη συνέχεια καταλαμβάνει την Πρέβεζα(29/09/1684) και βομβαρδίζει την Καβάλα
·         1685 Ο Morosini αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο και καταλαμβάνει Κορώνη, Μάνη και τμήμα της Μεσσηνίας
·         22/08/1686 Ο Morosini κατέλαβε το Ναύπλιο
·         25/09/1687 Ανεπανόρθωτη καταστροφή του Παρθενώνα, από το βομβαρδισμό του ναού από τα στρατεύματα του Morosini
·         1688 Ο Morosini εγκαταλείπει την Αττική. Τον ακολουθεί μεγάλος αριθμός Αθηναίων προσφύγων
·         1694 Θάνατος Francisco Morosini



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου