Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ(ακόμα και σε χώρες με παρόμοιο καθεστώς έχουν περισσότερη αξιοπρέπεια από την Ελλάδα)

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ(ακόμα και σε χώρες με παρόμοιο καθεστώς έχουν περισσότερη αξιοπρέπεια από την Ελλάδα)
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του από τις διακοπές, ο πρώην επικεφαλής της Anglo Irish bank, της τράπεζας που με τα χρέη της οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνιο Ο 64χρονος Seán FitzPatrick, πρώην επικεφαλής της εθνικοποιημένης πλέον Anglo Irish, συνελήφθη στα πλαίσια της τριετούς έρευνας των αρχών για οικονομικές ατασθαλίες στην τράπεζα η οποία εκτεθειμένη στην στεγαστική φούσκα της Ιρλανδίας κατέρρευσε, αφήνοντας στους φορολογουμένους έναν λογαριασμό € 30 δις, ήτοι περισσότερα από € 6.500 χρέος για κάθε Ιρλανδό πολίτη! Οι 16 συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο FitzPatrick αφορούν σε συνομωσία με σκοπό την απόκρυψη ζημιών της τράπεζας πριν την εθνικοποίηση της το 2009. Ο μεγαλοτραπεζίτης της Anglo Irish παρείχε δάνεια σε ομάδα επενδυτών αλλά και στα 5 παιδιά του χρεοκοπημένου επιχειρηματία Seán Quinn και την γυναίκα του Patricia, ώστε εκείνοι να αγοράσουν έπειτα μετοχές στην τράπεζα του. Με αυτόν τον τρόπο η Anglo Irish ενίσχυε την αξία της μετοχής της και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη προς την ίδια την τράπεζα, με στόχο πάντα την απόκρυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης, ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων που γονάτισαν τελικά την τράπεζα και οδήγησαν στην εθνικοποίηση της. Τα 30 δις με τα οποία ο FitzPatrick και η παρέα του φέσωσαν το ιρλανδικό δημόσιο είναι τα μισά σχεδόν από ολόκληρο το πακέτο στήριξης που έλαβε τελικά η Ιρλανδία που οδηγήθηκε εξαιτίας των τραπεζών της στην αγκαλιά της Τρόικας. Εάν ο FitzPatrick καταδικαστεί για την απάτη αντιμετωπίζει 5 χρόνια φυλάκισης για κάθε μια από τις 16 κατηγορίες… Άλλα 2 υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας εμφανίστηκαν χτες ενώπιων του δικαστηρίου και αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες για απάτη. Και τα 3 μεγαλοστελέχη της Anglo Irish αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση και περιοριστικούς όρους για να ξαναεμφανιστούν ενώπιων του δικαστηρίου στις 08/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου