Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ(Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΑΡ)

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ(Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΑΡ)
«Το ασημένιο κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον 1ο Μαραθώνιο, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's στις 18/04, στο Λονδίνο
Το σύμβολο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά την νίκη του το 1896, θα βγει τον Απρίλιο σε δημοπρασία στο Λονδίνο, από τον εγγονό του. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie's, η αξία του κυπέλλου, που έχει ύψος 15 cm, εκτιμάται να κυμανθεί από 120.000 έως 160.000 £. Δηλαδή μεταξύ € 143.000 και 190.000. Έγινε γνωστό επίσης, ότι το συγκεκριμένο κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18/04, μόλις 3 μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην βρετανική πρωτεύουσα, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Nicolette Tomckinson, ειδική του Christie's δήλωσε: «Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει». Ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας βγαίνει στο «σφυρί», καθώς η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας, να αγοράσει το ελληνικό κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες. Την ίδια ώρα, ο οίκος Christie's διέψευσε ότι η οικογένεια του Ολυμπιονίκη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνίας τους για το θέμα ήταν πριν πολλά χρόνια. Αντίγραφο του κυπέλλου του Σπύρου Λούη, υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάννη.»
Τι λέει ο εγγονός του Ολυμπιονίκη «Ο εγγονός του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, έδωσε το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον παππού του το 1896, για να πουληθεί από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο, σε δημοπρασία Ολυμπιακών Αναμνηστικών, στις 18/04.  Ο συνονόματος εγγονός του θρυλικού δρομέα, συνταξιούχος συντηρητής μηχανικός σήμερα, μίλησε στα «Νέα» για αυτή του την απόφαση: «Το κειμήλιο δεν έφυγε από το σπίτι ποτέ. Πέρναγε από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν λόγοι σήμερα που με αναγκάζουν να εκποιώ ένα τέτοιο αντικείμενο. Πήρα την απόφαση πριν από 2 χρόνια και μέσω γνωστών ενημέρωσα διάφορους οίκους(ανάμεσά τους και τον Christie's) ότι το πουλάω. Αυτοί ενδιαφέρθηκαν, το εκτίμησαν και μετά ήλθα σε επαφή με το ελληνικό κράτος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει στο σφυρί». Όπως δήλωσε, είχε επιχειρήσει να πουλήσει(σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που το εκτίμησε ο Christie's) το Κύπελλο στο ελληνικό κράτος. «Αρχικά είχε ξεκινήσει μια πολύ καλή προσπάθεια από τον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ζαγάρη να πάρει το Κύπελλο και να το εντάξει στο μουσείο του δήμου του. Στη συνέχεια υπήρξαν προσπάθειες από τον ΣΕΓΑΣ και άλλους, όπως ο Κώστας Παναγόπουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Κατ' επανάληψη ενόχλησα τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά λεφτά δεν υπήρχαν. Ο οίκος Christie's είχε θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και έπειτα από αίτηση που έκανα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στις 08/02 πήρα την άδεια να πουλήσω το ασημένιο Κύπελλο του παππού μου». Η δημοπρασία και το γεγονός πως βγαίνει στο σφυρί ένα ιστορικό τρόπαιο πυροδότησαν και αντιδράσεις, όπως αυτή του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη. «Είμαστε συνδεδεμένοι συναισθηματικά με τον Σπύρο Λούη. Μόλις μάθαμε το νέο της δημοπρασίας, κινητοποιηθήκαμε άμεσα ως δήμος. Προσωπικά έκανα ενέργειες και έστειλα επιστολές σε φίλους επιχειρηματίες στο Λονδίνο να ανοίξουμε έναν λογαριασμό και να αγοράσουμε εμείς το Κύπελλο». Το Κύπελλο του Λούη, που φέρει το όνομα του εμπνευστή του Μαραθωνίου Michel Bréal, υπολογίζεται να πιάσει 120 έως 160 χιλιάδες £. Μαζί με το τρόπαιο, ο Σπύρος Λούης έδωσε στον οίκο δημοπρασιών και κάποιες ολυμπιακές δάδες, που είχε στην κατοχή του.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου