Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ(ποιος προσβάλλει τους θεσμούς; Ο απελπισμένος πολίτης που σε… τιμά αναλόγως ή εσύ Πρόεδρε που τον φοβάσαι και κρύβεσαι για να μην γίνει του Οκτώβρη και τον Μάρτιο;)




ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ(ποιος προσβάλλει τους θεσμούς; Ο απελπισμένος πολίτης που σε… τιμά αναλόγως ή εσύ Πρόεδρε που τον φοβάσαι και κρύβεσαι για να μην γίνει του Οκτώβρη και τον Μάρτιο;)
Το χειρότερο για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπως και για κάθε άλλη πόλη, είναι να πάει πολιτικός να στηθεί σε εξέδρα για να τον… τιμήσουν. Αρκετά θα μαγαριστεί ξανά η Αθήνα, για να κάνει ο Χρυσοχοΐδης επίδειξη δύναμης. Το Μεσολόγγι έχει μια ΣΠΟΥΔΑΙΑ ιστορία, που δεν ταιριάζει σε δειλούς Προέδρους που υπογράφουν πράξεις υποτέλειας και διατάζουν να συλληφθούν διαδηλωτές στις 28/10/2011 για προσβολή του θεσμού του Προέδρου! Η Πλευρώνα, ΒΔ της πόλης, πρωτοαναφέρεται στα ομηρικά έπη(Τρωικός Πόλεμος). Η νεότερη πόλη, στα ερείπια της παλιάς(καταστροφή από τον Δημήτριο τον Αιτωλικό), είχε 30 πύργους και 7 πύλες. Το όνομα «Μεσολόγγι» αναφέρεται 1η φορά από έναν Βενετό, που κατέγραφε την ναυμαχία του Lepanto(Ναυπάκτου, 1751). Σημαίνει «μέρος ανάμεσα σε λίμνες». Ως το 1700, η πόλη ήταν βενετική κτήση. Στην επανάσταση του 1770, ηττήθηκε από τους Οθωμανούς. Το Μεσολόγγι επαναστάτησε ξανά(20/05/1820) και το 1821 ήταν ένα από τα σημαντικότερα επαναστατικά κέντρα. Αντιστάθηκε ηρωικά στους Τούρκους(1822 και 1823, Β’ Πολιορκία Μεσολογγίου). Η 3η επίθεση, του Κιουταχή, με στρατό 30.000 ανδρών και μετά άλλους 10.000 υπό τον Ιμπραήμ, ξεκίνησε στις 15/04/1824. Ανάμεσα στους Οθωμανούς ήταν και Μιρδίτες(καθολικοί από την Β. Αλβανία, στα δημοτικά ως «Λατίνοι») και Κοζάκοι. Οι Μεσολογγίτες, αντιστάθηκαν ηρωικά, πεινώντας, λιμοκτονώντας καλύτερα, για έναν ολόκληρο χρόνο. Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Αποφάσισαν την ηρωική τους Έξοδο, την νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Οι κάτοικοι της πόλης τότε ήταν 10.500, οι 3.500 οπλισμένοι. Λίγοι επιβίωσαν μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου(γνωστή και θαυμαστή παγκοσμίως). Ο λόρδος Βύρων(John Gordon Byron), Άγγλος ποιητής, υποστήριζε την Ελληνική Επανάσταση με λόγια, έργα και παρουσία στην Ελλάδα. Πέθανε από τις κακουχίες, στην Ιερά Πόλη(η μόνη στην Ελλάδα) το 1826. Σε κενοτάφιο στην πόλη βρίσκεται η καρδιά του. ΔΕΝ μπορείς Πρόεδρε, μετά από 2 χρόνια εκκωφαντικής, με ελάχιστες εξαιρέσεις για τα μάτια, να θέλεις να σε τιμήσουν οι Μεσολογγίτες. Το παράδειγμα των Μεσολογγιτών μας οδηγεί. Οι τοκογλύφοι είναι πιο ύπουλοι από τους Τουρκοαιγυπτίους και το χρέος πιο ύπουλο όπλο από σύγχρονα ακόμα όπλα. Και τότε και τώρα οι Φράγκοι ίδιοι είναι. Και τότε βοήθησαν τους Τούρκους και μας χρέωσαν και τώρα τα ίδια κάνουν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΟΤΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ…
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε στα μάτια η μάνα μνέει
στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει.
"Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ' έχω 'γώ στο χέρι;
Οπού συ μου 'γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου